Tegye a kedvencei közé!    

Mithology by Kata

 

Kata tündérvilága

avagy

  Alternatív menyasszonyi ruháim gyűjteménye

Ajánlás:

   Azoknak a lányoknak ajánlom, akik még csak álmodoznak az esküvőjükről...         Azoknak a pároknak, akik már készülnek az esküvőjükre...   És mindenkinek, akit elbűvöl a szépség varázsa.

   Szeretnék segítséget nyújtani azoknak a menyasszonyoknak, akik tanácstalanok a ruha kiválasztásában, és nem a szokványos, kölcsönzős sémában gondolkodnak. Az általam megálmodott ruhák kiindulási pontnak jók, és ha tetszik ez a stílus bátran ajánlom mindenkinek! Ha saját ötlettel. tervvel érkezik, azt is szívesen megvalósítom. Egy találkozás alkalmával megbeszéljük mik az elképzelései. Gyakran mondják, hogy csak egy egyszerű ruhát szeretnének, mégis, a próbák alkalmával kiderül, hogy egy menyasszonynak igenis, nem szabad szimplának és átlagosnak lennie. Végül is ez élete egyik legnagyobb eseménye! 

   Az alternatív menyasszonyi ruháim alkotásakor a történelmi korok ihlettek. Fontos volt számomra, hogy modern, kényelmes szabással, és igényes anyagokból készüljenek.

A mintadarabok megvásárolhatók, illetve elkészítem a megfelelő méretre igény szerinti változtatásokkal is.

 


Kérdezz - felelek:

Mi az alternatív menyasszonyruha?

   A megszokottól, a hagyományostól, vagyis az aktuális divattól eltérő. Még egymástól is különbözhetnek: lehet vagány, szexis, extravagáns, polgárpukkasztó, stb. a megrendelő igénye szerint. Az általam tervezett ruhák mégis közelebb vannak a hagyományoshoz, de finomak, lágyak, áttetszően tündéresek és történelmi ihletésűek.

Miért jó, ha ilyen ruhát választok az esküvőmre?

    Minden nőnek szüksége van egy olyan ruhára, amiben igazán szépnek érzi magát. Amikor tervezünk, vagy választunk, azt is figyelembe vesszük, hogy sok év múlva is felvehető legyen. Tehát ez egy olyan szép ruha, ami sok éven át használható különböző alkalmakra. Aki ezt az értékrendet vallja, annak egyértelmű, hogy a "nagy napon" is a saját ünnepi ruhájában, és nem egy kölcsön jelmezben szeretne tündökölni. Az esküvő a legjobb alkalom egy ilyen ruha beszerzésére és első felvételére!

Nekem kicsi a szekrényem, nem túl terjedelmesek ezek a ruhák?

    Még ha valamelyik nagyestélyi modellemet választanád, az is elférne a szekrényed sarkában, ugyanis nem a hagyományos technikával dolgozom, részekre is bontható: fűző, alsószoknya, szoknya, boleró stb., és az általam használt valódi selymek kis helyigényűek. (A kölcsönzős menyasszonyi ruhák nagyon terjedelmesek, fehérek, érthető, hogy azokat nem lehet sem többször felvenni, sem raktározni.) És milyen jó, hogy jeles alkalmakra mindig van egy jól variálható ruhád!

Nem túl drágák ezek a ruhák?

    A menyasszonyi ruha kölcsönzők árai ismeretében: nem! Amíg egy kölcsönzős, első felvételes ruha átlagosan 120.000.- Ft ba kerül egy hétvégére, addig ezért a pénzért nálam már "örökbe" megkapod a ruhád. Természetesen nálam is vannak drágább árfekvésű sok kézműves munkával készült luxusmodellek. De már 60.000.- Ft ért is tudok mutatni menyasszonyi ruhának is alkalmas öltözetet.

Milyen korosztálynak tervezel? Kik vásárolják a ruháid?

   Első esküvőre a fehér és az akvarell kollekciómat a fiataloknak, a színes ruhákat inkább a 35-ön túli menyasszonyoknak, és második esküvőre ajánlom.

Tervezel kismama menyasszonyi ruhákat is?

   Igen, egyre nagyobb az igény. Általában úgy gondolják, hogy a mell alól bővülő az ideális kismama menyasszonyi ruha-fazon, ami óriási tévedés! Nagyon szép fűzős és mini modelljeim vannak, amelyek kihangsúlyozzák, vagy elfedik (tetszés szerint) a pocaklakót.

Erről jut az eszembe, nem szorít a fűző?

   Az általam tervezett és gondosan szerkesztett fűző kiemeli a mellet, karcsúsítja a derekat, és csak annyira van fűzve, hogy kényelmes legyen. 40-es méret felett persze, ahol a karcsúsító funkció elsődleges, már csak pontos méretre, és több próbával készülhet. A viselőik szerint nagyon kényelmes, és jó testtartást biztosít. Ezt a specialitásomat főleg a molett vásárlóimnak ajánlom. Azért is szeretek fűzős modelleket készíteni, mert az évek alatt, ahogy egy-két kiló feljön, vagy lemegy, a fűzővel kényelmesen követhető az alakváltozás. Ez is bizonyítja, hogy egy fűzős ruhát évtizedekig lehet hordani.

Nagyon szépeknek látom a ruháidat, de én nem vagyok egy modellalkat. Rajtam is jól állnának?

   Egy ruhánál az a fontos, hogy sikkes legyen. Ez azt jelenti, hogy az összhangnak tökéletesnek kell lennie, egységben a ruha viselőjének adottságaival, színével, formájával, az apró részletek, az arányok összhangjával. Sokszor millimétereken múlik, szinte a szemnek észrevehetetlen apróságokon. Ehhez kell az én szemem és arányérzékem. Míg egy barátnő, vagy rokon szubjektíven lát téged, én objektív vagyok, látom az előnyeidet, hátrányaidat. Mivel nekem elsőrendű szempont a szépség kihangsúlyozása, a harmónia megteremtése, a számodra tökéletes modellt fogjuk kiválasztani.

Igazad van, egy barátnőm a ruháján akart takarékoskodni, ezért egy Internetről választott modellt készíttetett el egy ügyesnek mondott varrónővel. Így csak a töredékébe került a ruha. Mondhatom, nagyon megbánta! A ruha elkészült ugyan, de a legfontosabb, a sikk, kimaradt belőle. Most aztán örökre nézegetheti az esküvői fotókon a spórolása eredményét.

Lehet nálad próbálgatni?

   Ez egy kényes kérdés. Legtöbb ruhám olyan finom anyagból készült, hogy megsínylené a sok rángatást. Vannak viszont olyan mintadarabjaim amiken ki tudjuk próbálni milyen fazon és stílus állna jól. Erre azért van szükség, hogy meg tudjam győzni, saját szemével lássa, hogy ez a fazon - bár számára még ismeretlen - jól állna. A céltalan, időtöltés-szerű próbálgatásra nincs időm és energiám. Tiszteletlenségnek tartom, ha játszótársnak tekintenek.

Van egy olyan, új keletű mondás, hogy 10 helyre kell elmennie a menyasszonynak, hogy ki tudja választani a megfelelő ruhát. Te mit gondolsz?

   A menyasszonyi szalonok világában nem vagyok járatos. Amiről te beszélsz, az valószínűleg rájuk vonatkozik. Engem azok találnak meg, akiknek az én munkámra és tehetségemre van szükségük. Mint a fentiekből kiderül, a hozzám hasonló értékrendű és gondolkodású emberek jönnek, akinél sokszor az első találkozás alkalmával az a benyomás, mintha régi ismerősök lennénk. Ebben sokat segít az Internet. Vannak, akik hosszabb ideig tanulmányozzák az oldalamat, mielőtt megjelennének. Mások csak az utcáról "esnek be", és örülnek, hogy a szalonok hivalkodó, rideg világa helyett, egy meghitt légkört találnak.
   Tudom, a menyasszonyok számára a ruha-keresés elengedhetetlen feladat, hozzá tartozik a készülődés rítusához. Nem azt mondom, hogy ne tegyék, csak azt, hogy a Divatgalériát ne hagyják ki a sorból, sőt tegyék az elejére. Nem egy esetben hallom Tőlük, hogy "Bárcsak előbb találtam volna Rátok! Mennyi felesleges kört tettem!".

A kérdések és válaszok folytatódnak...

 

Alternatív menyasszonyruhák

 

  Mit viseljenek azok  a menyasszonyok, akik csak kis partit rendeznek, vagy szűkebb családi körben ünneplik meg  a nagy eseményt, mégis egyedi ruhát szeretnének?
Netán alkatuknál, stílusuknál fogva túlzásnak tartják  a jelmez-szerű nagyruhát.
Ezek a menyasszonyok /vagy akiknek már a többedik esküvője/ általában saját öltözködési stílusukban maradnak, egy kellemes világos kiskosztüm, vagy egyszerű vonalú kisruha kiválóan megfelel. sőt a ruhatárba illeszthető.

  

   Akinek a nagyruha sok, a kiskosztüm kevés, egy sajátos kollekciót terveztem...
A kézműves hagyományokat felhasználó romantikus stílusú ruhák "nagymamától örökölt" hatásúak. Nem csoda, hiszen az antikolást a valódi, kézzel készült, korabeli csipkék felhasználása jelenti. Korszerű és korhű anyagok felhasználása, múlt és jelen ötvöződnek azzal  a céllal, hogy ne a ruha-jelmez, hanem a megjelenés és belső kisugárzás egysége tegye a menyasszonyt igazi főszereplővé ezen a napon.

 

 

  Ódon, kis vidéki kúriák hűvös-félhomályos szobácskái, a nagypapa hintaszékének koppanásai, a levegőben terjedő pipafüsttel keveredő fahéjas-édes süteményillat, a vasárnapi fülledt délutánban kintről beszűrődő hangok: kutyaugatás - néha egy kakas kukorékolása, majd alkonyattájt a szomszéd falu távoli harangkongása.
   Az idilli béke képe, amihez hasonlót vagy megéltünk gyermekkorunkban, vagy csak olvastunk róla. Én bizony megéltem, bizonyítják fogadott nagyszüleimtől maradt, féltve őrzött tárgyaim.
Így épül a jelen a múltra, s a jelenre a jövő. Édesen-mélyen hordjuk magunkban a szentimentalizmus egy kis emléktöredékét. Modern világunkban még beszélni róla is nevetséges lenne!

   Felvállalva mégis, ezek a hangulatok is ihlették menyasszonyi-ruhakollekcióm tervezését, és egy új igény, ami az utóbbi években jelentkezett: a puritán, mégis nőies menyasszony. Főleg a régmúlt hagyományait tiszteletben tartó, újra polgárosodó, értelmiségi nők, akik az amerikai stílusú giccses biedermaier utánzatú jelmezekben groteszknek, hamisnak és nevetségesnek éreznék magukat.
   E ruhák stílusát tán a csehovi időkben hordott nyári ruhákhoz lehetne hasonlítani. Az anyaguk is kizárólag természetes, pamutból és lenből készülnek, így könnyen formázhatóak. Régi kézimunkákat, csipkéket, necceket mentek át, pusztulásra ítélt horgolt függönyöket, terítőket applikálok rájuk.

 

   A nyírfácska-hangulat tartása miatt, mattak és nyersszínűek, néha antikolom is az öltözetet. A légies hatást piékkel fokozom, néhol, ahol libbenni kell, finom muszlint is alkalmazok. Tervezésük-készítésük igazi élvezet: hiszen itt nem az alapanyag, hanem a fantázia teremt eredményt. Így érezhetik magukat a szobrászok, akik egy marék agyagból formáznak arcot.

   Lírai alkatú hölgyek öltik magukra esküvőjükön. Ez a stílus kis kápolnákban, visszafogottan ízléses, és baráti parti-szerű esküvőkhöz illik. Sokszor már saját gyerekek is ott állnak a párok mellett, hiszen ma már sokan több éves "próbaházasság" után mondják ki a végleges igent.
De jó ez második esküvőhöz, s igazándiból a harmincon-túliak menyasszonyruhái ezek, akik nem kölcsönözni, hanem birtokolni akarják, s a nagy nap után úgy teszik el emlékbe, mintha a nagymama levendula-illatú szekrénye őrizte volna meg számukra is.

 

 


 

 Menyasszonyok figyelmébe

   Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre kevesebb pénzt szánnak a menyasszonyok a ruhájukra, az egyéb növekvő költségek miatt. Ha arra szánná el magát, hogy még jobban csökkentse az esküvő költségeit és "lekoppintja" valamelyik ruhámat, borítékolhatom, hogy csalódni fog a végeredményt illetőleg! Minden ruhámban van "valami", amit más nem tud utánam csinálni. Konkrét eseteket tudok, amikor néhány "takarékos" menyasszony pórul járt. Élete végéig nézheti az esküvői fotóin, hogy mutat egy rémes esküvői ruhában.
 
   Az általam tervezett ruháknak előnye az is, hogy ezeket később fel tudja használni akár estélyi ruhának és nem dobta ki a pénzét kölcsönzésre.

   A menyasszonyi ruha kiválasztásában nagyon körültekintőnek kell lenni, hiszen a végeredményt életünk végéig csodálhatjuk az esküvői fotókon. A nehéz, nagy, 20 kg-os gyöngyös ruhák korlátozzák a mozgást, alig várják a menyasszonyok, hogy végre megszabaduljanak tőle. Én ilyet nem készítek.

   Nagyon sokan, fiatalon, nem ismerve még magukat, elkövetik azt a hibát, hogy nem a saját egyéniségükhöz választják a ruhájukat, hanem egy anyukának, nagymamának, vőlegénynek megfelelés a fő szempont. így aztán egész nap irtó rosszul érzik magukat ebben a szerepkörben. Ennek elkerülésére minden menyasszonynak ajánlom, hogy olyan ruhát válasszon, amiben jól is érzi magát. Ebben is tudok segíteni! A látvány meggyőzi a kétkedő hozzátartozókat, vagy kompromisszumokat köthetünk. Így a menyasszonyi ruha kiválasztása nem egy "muszáj" feladat, amit végre kell hajtani, hanem egy pár kellemes, izgalmas, varázslatos óra Tündérvilágomban.

   Ahhoz, hogy árajánlatot tudjak adni, tudnom kell, hogy kb. mekkora összegből gazdálkodhatunk. Előfordulhat, hogy Ön kinézett egy olyan modellt, ami a keretét túlhaladja. Ha tudom, hogy milyen összeg áll rendelkezésre módomban áll a ruhát átmodellezve, más anyagot felhasználva (de a látványt, kinézetet megtartva), az árat a kívánt keretek között tartani.

   Egy jól szabott és szépen kidolgozott ruha elkészítése időigényes, a kapacitásom korlátozott, ezért kérem a kedves menyasszonyokat, ha úgy döntöttek, hogy velem szeretnék a ruhájukat elkészíttetni, időben jegyeztessék elő magukat !!

 

Szeretettel várok minden kedves menyasszonyt!   

 

 

    Az Ön alakjára tervezve és készítve:

   

  Egy jól szabott és szépen kidolgozott ruha elkészítése időigényes, a kapacitásom korlátozott, ezért kérem a kedves menyasszonyokat, kérjenek időpontot jóval az esküvő előtt!

    Mivel a megrendelőim többségének messziről kell ideutaznia, a munkafolyamatokat úgy alakítottam, hogy Önnek a legkevesebb próbával kelljen számolnia. (Természetesen ez nem megy a minőség rovására.)

 

 

Home

Period inspired unusuel wedding dresses, and accessories by Kata, Hungarian designer of Couture